Limburgs Allerheiligenweekend 30/10-2/11/'20

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 394
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Limburgs Allerheiligenweekend 30/10-2/11/'20

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

vrijdag 30 oktober '20

Het Allerheiligenweekend breekt aan, en het zal een weekend zijn in weer heel barre tijden. De covidbesmettingen swingen de pan uit, het dodental blijft maar stijgen. Bij de buurlanden is het niet veel beter, Frankrijk gaat weer in een volledige lockdown, Duitsland in een gedeeltelijke lockdown. Overal zijn er avondklokken ingesteld en de angst en onzekerheid van velen staat in schril contrast met de geheelontkenners, wij drijven daar net zoals een groot deel anderen tussenin, we ontkennen niets maar laten angst ons leven niet leiden. We kennen het probleem maar al te goed en dan vooral met de vrouw die in de zorg werkt en heel veel uren moeten kloppen in trieste omstandigheden.
We zijn er ons van bewust maar het hoofd moet eens leeg gemaakt worden en dat zal niet gebeuren in ons appartementje en we besluiten van er toch tussenuit te trekken om ons vooral op wandelen en natuur te concentreren. We rijden na het werk dan ook met de moby naar Bolderberg waar we ons aan de parking van de bovy plaatsten.
We maken het ons in de moby nog gezellig en horen op de radio de verstrengde maatregelen die vanaf nu zondag om middernacht ingaan. Geen volledige lockdown maar toch wel wat serieuze beslissingen om het coronavirus terug te dringen. We zien wel hoe het verder gaat. Momenteel mogen we toch nog weg en we maken er dan ook een wandel en rust weekendje van.
Nog een filmpje voor het slapen gaan en de dag is weer om.

zaterdag 31 oktober '20

Afbeelding

We slapen uit vandaag een na het ontbijt wandelen we eens door het parkje van de bovy om wat te genieten van de herfstkleuren terwijl het vogelgezang rondom ons klinkt.
Echt mooi hier om rond te struinen, we wandelen tot aan het kanaal om dan weer terug te keren naar de moby.

Afbeelding

Eens terug aan de moby besloten we om verder te rijden naar Tongerlo in de buurt van Opitter. De bedoeling was om aan de camperplaats aan de kieper te gaan staan maar die was reeds overvol, zelfs onze noorderburen staken in deze tijden nog de grens over om in België op vakantie te komen. We vonden in de directe nabijheid een plaatsje op het gras naast het kanaal, we twijfelde niet en waren als snel gesetteld in de zon.

Afbeelding

Na ons middageten gingen we voor een extra wandeling van 5km rondom Tongerlo.
Een stukje langs het kanaal en de rest langs het platte land. Mooi en rustig hier, meer moet dat niet zijn in deze bizarre tijden. En zolang we buiten mogen zal het steeds zoiets zijn als we met de moby weg gaan, ergens een vrij plaatsje in the middle of nowhere en wat wandelen door de streek.

Afbeelding

In het terugkomen gaan we in het gehuchtje nog naar de slager waarvan we wisten van vorige keer dat die heel goed van kwaliteit was, we kopen er redelijk wat en zo is de plaatselijke handelaar ook tevreden met de komst van de camperaar.

Afbeelding

Aan de moby genieten we buiten nog wat van de zon met zicht op de bootjes van de binnenscheepvaart.

Afbeelding

Eens de intrede van Janneke maan gebeurd was, was het tijd om naar binnen te gaan. Het was weer een dagje om in te blikken vandaag met een overvloed aan zon en een temperatuur van 17°.
In de moby deden we het dan relax aan tot het bedtijd was.

zondag 1 november '20

We werden vandaag wakker met zicht op het kanaal. De lucht in de moby werd al snel verzadigd door vers gebakken croissants en het aroma van een heerlijk bakje koffie.
We deden alles rustig aan en nog voor de middag verhuisden we naar Stokkem waar we ons in de buurt van natuurdomein Negenoord-Kerkeweerd terug neerplanten.

Afbeelding

Een grijze winderige dag met af en toe wat regen zorgde ervoor dat we in niet veel zin hadden. We maken er eigenlijk een lazy sunday van en dat moet al eens kunnen.
In de late namiddag wandelen we eens door het verlaten centrum met zijn gesloten horeca waarvan er nu een aantal over te nemen staan. Er zullen er in deze tijden nog volgen.

Afbeelding

We komen langs de zijkant van het natuurdomein terug naar de moby.

Afbeelding

Daar maken we het binnen gezellig om onze lazy sunday verder te zetten tot het bedtijd was.

maandag 2 november '20

We worden wakker met een stevige wind die de moby heen en weer wiebelde.
Eerst ons ontbijtje en dan eens rond het water wiebelen van het natuurdomein. Maar eerst gaan we een kijkje nemen op het lemen uitkijktorentje dat een mooi zicht heeft over het natuurdomein. Onderweg daarheen krijgen we nog eerst een bezoekje van een aantal grazende paarden.
Op de toren die 11m hoog is genieten we van het zicht, om daarna weer verder te wandelen richting Boyen.

Afbeelding

Aan de andere kant van het natuurdomein stoot je op de rivier Maas die hier de natuurlijke grens is met onze noorderburen, dichter bij Nederland dan nu zullen we dit jaar niet meer geraken met al die covidmiserie.

Afbeelding

In Boyen kregen we van een bewoner (op de gepaste afstand) die zijn hond uitliet de geschiedenis van het kleine Maasdorpje uitgelegd dat vroeger zelfs tot Nederland hoorde. Weer een weetje rijker.
Geschiedenis van Boyen schreef:Boyen behoorde oorspronkelijk bij Grevenbicht en lag op de rechter Maasoever. In 1643 vond er echter een overstroming plaats, waarna de Maas haar loop naar het oosten verlegde en Boyen van de rechter Maasoever werd afgesneden. De oorspronkelijke bedding degradeerde tot een afgesneden meander die geleidelijk aan betekenis inboette en verlandde. Ze staat tegenwoordig bekend als de Oude Maas. Aldus kwam Boyen op de linker Maasoever te liggen, en was over land nu bereikbaar via Stokkem, in plaats van via Grevenbicht.

Hoewel de bevolking zich nog een tijd lang met Grevenbicht verbonden voelde, werd op 17 december 1814 een grenscorrectie doorgevoerd waardoor Boyen bij Stokkem werd gevoegd. Op dat ogenblik was er nog geen sprake van een rijksgrens door de Maasbedding: het huidige Nederland en België waren verenigd in het Koninkrijk der Nederlanden. Als gevolg van de Belgische afscheiding in 1830 werd Boyen ook bij het jonge België ingelijfd, wat formeel bekrachtigd werd op 8 augustus 1843 door de Conventie van Maastricht die het definitieve grensverloop tussen beide staten regelde, zie ook het artikel: Rijksgrens van België. In kerkelijke zin was in 1842 de beslissing al genomen en werd Boyen bij de parochie van Stokkem en het bisdom Luik gevoegd.
Afbeelding

Nog een klein stukje platteland van hier uit om daarna terug aan de moby uit te komen.

Afbeelding

Aan de moby maakte we alles vertrekkensklaar en tegen de middag waren we weg en hadden we weer een leuk weekendje achter de rug in onze mobiele bubbel.
De fotogalerij van dit weekend kan je hier bekijken.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie