Esch-sur-Sûre 26/6/'20 (Luxemburgse Ardennen)

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 383
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Esch-sur-Sûre 26/6/'20 (Luxemburgse Ardennen)

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

vrijdag 26 juni '20

Vandaag ons tweede weekendje weg sinds de ophokplicht voor campers opgeheven is. Vanaf 15 juni mogen we zelfs terug de grens over en dat is wat we dan ook gaan doen. We hebben afgesproken met vrienden in Esch-sur-Sûre op camping im aal. We hebben daar een paar plaatsjes gereserveerd aan de oever van de rivier.
Zo kunnen we genieten van het uitzicht op de rivier.
Na het werk stappen we in de camper en weg zijn we voor een verplaatsing van 178km. De trailer met motor blijft deze keer thuis want ze geven voor morgen regen en dan is het nutteloos om hem mee te nemen als we hem toch niet gebruiken. We zullen ons wel bezighouden met de omgeving te verkennen met de benenwagen.
Rond 21u rijden we de camping op en na installatie genieten we buiten nog wat van de avondlucht.

zaterdag 27 juni '20

Vandaag staan we op onder een nat wolkendek. De regen zou hier blijven aanhouden tot tegen de middag. We zien wel, we doen in elk geval rustig aan, koffietje zetten, boterhammetje smeren, en genieten van de aangenamere temperaturen want wat was dat gisterenavond/nacht, niet normaal. Rond 10u was de regen al voorbij en gingen we eens een kijkje nemen in het dorp.

Afbeelding

Een heel leuk maar klein dorpje die op een meander van de rivier Sûre lag met een middeleeuwse burchtruïne op een rots als die als een wakende engel op het dorpje neerkijkt. We doen een rondje door het dorp en de burchtruïne laten we voor morgen.

Afbeelding Afbeelding

In het plaatselijk café gaan we een koffie drinken voor we terug naar de camper gaan. Daar eten we onze middag en we krijgen ook nog bezoek van twee vrienden die met de motorscooter van uit Ouren naar hier zijn gebold.
Een lach en een zever later wandelen we via de Sûre naar de High Chapparal, een bekend motocafé hier in de streek.
Een leuke keet met fijne sfeer.

Afbeelding Afbeelding

Na ons alcoholvrij pintje ging het via dezelfde weg terug naar de camper.

Afbeelding

Het was iets na 17u voor we terug waren en de rest van de avond zaten we met onze bubbel samen te apperitieven en te lachen tot het tijd was om ons bedje in te trekken.

zondag 28 juli '20

Zondag vandaag, dus na het ontwaken deed ik een bezoekje aan de bakker. Een paar croissantjes en broodjes die we gezellig in de camper opaten. Hierna zaten we wat buiten en af en toe kregen we toch een drup. Het was vandaag weer niet wat ze gegeven hadden, zeer zwaar bewolkt maar gelukkig geen zware regen.
Tegen 11u gingen we eens naar de ruïne kijken dat gratis te bezichtigen is.

Afbeelding
In 927 verwierven een zekere Meginaud of Maingaud en zijn vrouw Hiletrude de rots van Esch-sur-Sûre, waar zij een romaanse toren van acht vierkante meter en boerderijen lieten bouwde. Het kasteel werd aanzienlijk vergroot in de gotische stijl door de twee laatste graven van Esch in de 13e eeuw.

Met de introductie van buskruit in de 15e eeuw was extra verdediging nodig. Het hele dorp werd versterkt met een stevige muur die zich 450 meter rond het dorp uitstrekte, compleet met twee verdedigingstorens. De ronde uitkijktoren of Lochturm tegenover de donjon werd ook gebouwd in de 15e eeuw, net als de toegangspoort en de kasteelstallen.

De staat van het kasteel begon te verslechteren in het midden van de 16e eeuw en in 1685 werd het kasteel door de troepen van Lodewijk XIV ontmanteld. Het kasteel viel in de handen van gewone mensen. Toen Victor Hugo het dorp in 1871 bezocht, woonden er nog steeds verschillende families. In 1902 kocht de Egyptenaar Martin Riano d'Hutzt de ruïnes van de staat voor 1000 francs. Hij huurde de architect Charles Arendt voor restauratiewerkzaamheden en de kapel werd in 1906 gerestaureerd, maar toen bleek het geld op te raken.

Tegenwoordig zijn alleen de ruïnes van het kasteel bewaard gebleven. De staat verwierf in 2005 de ruïne en het volgende jaar werd begonnen met restauratiewerkzaamheden. De ruïne is open voor het publiek en wordt 's avonds verlicht.
Afbeelding Afbeelding

Na ons bezoekje ging het terug naar de camper, het weer was aan het beteren, niet super maar het ging toch de goede richting uit zodat we buiten konden genieten van onze maaltijd. De vrienden die van het verst kwamen waren tegen 13u vertrokken en wij bleven samen met de anderen hangen tot bijna 16u voor we naar huis vertrokken. Het moest maar zo fijn niet zijn.
Nog snel onze service doen en na ons afscheid waren we onderweg naar België en natuurlijk aan de grens aan de knauf gingen we tanken waar we sinds lang nog eens minder dan een euro uitgaven aan een liter diesel.
Ons tweede post-lockdown weekendje was weer een schot in de roos. Hopelijk komen er nog velen maar dat is in deze tijden afwachten en gewoon meenemen wat we kunnen, want in Duitsland zijn er ondertussen weer 2 districten in lockdown en ook Lissabon in Portugal is weer toe. De toestand is overal fragiel en we zien wel wat komt. Maar als we weg kunnen zijn we pleitte, dat staat vast.

Klik op deze link voor de fotogalerijKlik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie