Afscheid van ....... 25-29/12/'21

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 383
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Afscheid van ....... 25-29/12/'21

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Cathédrale Notre Dame de Tournai

zaterdag 25 december '21

Kerstdag vandaag en geen verplichtingen dus daar gaan we van profiteren. We kunnen 4 dagen weg en we gaan eens naar Doornik, dat is ook al weer meer dan 10 jaar geleden dat we daar nog eens geweest zijn.
Ze hebben er nu sinds kort een nieuwe camperplaats met voorzieningen en daar gaan we staan. Tegen de middag komen we er aan en installeren we er ons op de camperplaats.
We eten onze sandwiches en drinken nog een potje koffie voor we onze schoenen aantrekken om het centrum in te trekken.

Afbeelding

We wandelen eerst richting de rivier Escaut en komen onderweg allerlei oude en historische huizen tegen. Echt mooi maar jammer genoeg een beetje onderkomen Een likje verf hier, wat bijwerken daar, het mos op de gevels eens wat opkuisen, het zou wonderen doen want het is hier echt wel knap. Af en toe wat veel kijken waar je de voeten plaats zodat je niet in de hondenkak staat en je kan genieten van wat de omgeving te bieden heeft.

Afbeelding

Eerste kerstdag vandaag en daardoor wat rustiger in de stad waardoor we wel wat mooie zaken kunnen zien. Er zijn veel kerken hier. De eglise des redemptoristes, saint-brice, saint-jacques, het zijn er maar enkele om op te noemen want het zijn er echt wel veel.

Afbeelding

De pont des trous lag jammer in de stellingen wegens deels vernieuwingen en deels renovatie. De bogen zijn weggenomen om de doorgang voor schepen te verhogen en die worden in een latere fase in een aangepaste vorm terug geplaatst. We hebben ze in 2011 in volle glorie kunnen aanschouwen en vonden het jammer dat ze nu moet onderdoen voor de moderne tijd. Er is wel wat beroering rond geweest omdat het een beschermd monument was maar het geld heeft het gewonnen. De kathedraal de notre dame daarentegen is nu bijna volledig uit de stellingen tegenover vroeger. Ze is nog niet helemaal in orde maar ze oogt wel heel indrukwekkend.

Afbeelding

Via de mooie historische grote markt gaat het terug richting camper. Jammer dat de restanten van de kerstmarkt en bijhorende feestpodia nog niet opgeruimd zijn want de grand place is anders een streling voor het oog met al zijn statige gebouwen.

Afbeelding

Maar genoeg voor vandaag, het is nog steeds kerstdag en in de camper gaan we er nog een gezellige avond van maken voor we ons bedje in kruipen.

zondag 26 december '21

We ontwaken onder een natte hemel en in de voormiddag doen we eigenlijk niet veel, buiten wat lezen en muziek luisteren. Tegen de middag komen de vrienden aan waarmee we hadden afgesproken. Rond 13u gaat het dan naar het centrum waar we als allereerste het paleis van schone kunsten en het hotel du ville gaan bekijken. Wat een indrukwekkende gebouwen waren dit weer. Verstopt in een hoekje maar o zo mooi en een omwegje waard.

Afbeelding

Vandaag was de kathedraal open en bezochten we ook de binnenkant. Er is nog wel redelijk wat renovatie nodig aan de binnenkant maar ook dit was een indrukwekkend stukje erfgoed, geklasseerd werelderfgoed zelfs.

Afbeelding

Aan de rivier Escaut zien we nog heel groot schip met containers door het centrum varen. Jing en jang kun je wel zeggen, modern stukje vaartechniek in een historisch kader, het heeft wel iets.

Afbeelding

Op de markt drinken we nog eentje en tegen dat het weer donker was stonden we al terug aan de camper.
Met een hapje en een tapje maken we het er buiten onder de luifel een heel leuke tweede kerstavond van die eindigde met een zware domper toen we iets na 20u het nieuws vernamen dat we een motormaat kwijt waren. 50 jaar en een hartstilstand, verdomme toch Jan, we zullen je joviale glimlach missen. Wat kan het leven toch oneerlijk zijn.
De rest van de avond lieten we alles bezinken en het besef hoe fragiel het leven was deed ons weer met twee voeten op de grond terecht komen.

Het fotoalbum van Doornik kan je hier bekijken.

maandag 27 december '21

Afbeelding
Sint-Maartenskerk en de Lakenhalle

Na het ontbijt doen we het rustig aan, we zitten nog met een knoop in de maag van het nieuws gisteren en hebben geen zin in haast. We doen onze service en maken ons startklaar om naar Ieper te gaan, rond 10.20u zijn we weg. We rijden naar het jeugdstation waar we ons tegen 11.30u op de camperplaats installeren. We zitten hier 900m van de Menenpoort, heel handig om deze avond naar het eerbetoon van the last post te gaan kijken.
Rond 13u gaan we al eens in de stad kijken. De grote markt en een paar zijstraten is het geen wat we bekijken deze namiddag.

Afbeelding

Ieper is en blijft een mooie stad met redelijk wat bezienswaardigheden. Meer dan de moeite waard om eens aan te doen. We zijn hier in het verleden al een aantal keer geweest maar toch blijft de stad ons aanspreken.

Afbeelding

We nemen op tijd en stond ons natje, bekeken wat winkels en voor we het wisten zat de namiddag er weer op. We konden toch al weer glimlachen ondanks het slechte nieuws van gisteren. Pluk de dag word meer en meer ons motto want we hebben geen glazen bol en weten niet wat de toekomst ons brengt. Voor we het weten is het gedaan en we willen toch wel genieten van de tijd die we samen krijgen. Tegen 17u zijn we terug aan de camper waar we ons avondeten nemen en rond 19.15u gaat het richting de Menenpoort waar sinds 1928 elke dag om 20u de last post gespeeld word. Een kippenvelmoment vanaf de eerste toon. We will remember them.Hierna zakken we terug af naar de camper waar we de rest van de avond voor de buis doorbrengen tot het tijd was om te gaan slapen.

dinsdag 28 december '21

Afbeelding
Menenpoort

Veel wind en regelmatig regen was de voorspelling voor vandaag maar toch waren we tegen 10.30u weg.
De regen viel nog mee, de wind dat was een ander maar mouwen. We wandelde een stuk over de vesten en hielden een stille pauze bij de graven van onze helden uit '14 - '18.

Afbeelding

Toen we in de stad rondliepen kregen we zelfs een zonnig intermezzo, compleet onverwacht maar ten zeerste welkom. Het zet de stad in een compleet ander licht.

Afbeelding

We doen wat winkels aan, bekijken de bombastische godsdienstige gebouwen, de mooie huizenrijen en de lakenhalle. Toch wel een indrukwekkende stad en helemaal niet groot zodat alles binnen wandelafstand lag.

Afbeelding

Het was ondertussen iets na de middag en we gingen eens kijken voor een eetgelegenheid en die vonden we bij captain cook. En we waren er juist op tijd want de hemel was weer helemaal toe getrokken en het viel er met bakken uit.
We genoten van het lekkere eten en het goede gezelschap en vergaten de tijd waardoor we daar toch een paar uur zaten. Moet kunnen zou ik zeggen.
Rond 15u keerden we dan terug naar de camper want de hemelsluizen waren nog steeds niet gesloten en de wind gierde tegen een behoorlijke snelheid door de straten en stegen.
Aan de camper namen we dan platte rust, laat de regen en wind maar tieren buiten.
The last post wilden we nog eens meepikken en rond 19.15u waren we onderweg naar de Menenpoort om ons plaatsje in te nemen.
Nog altijd even indrukwekkend als al de vorige keren dat we dit eerbetoon aanschouwde. Dikke pluim voor de vrijwillige klaroenblazers die allen van de brandweer zijn.

Afbeelding

We laten de Menenpoort achter ons en gaan terug naar de camper waar we de rest van de avond in de warmte zitten waar onze truma 4 voor zorgt.
Voor we het weten slaat de klok twaalf en liggen we te ronken in ons bedje.

Het fotoalbum van Ieper kan je hier bekijken.

woensdag 29 december '21

Afbeelding

We staan zoals gewoonlijk weer op onder het tikken van de regen.
De hemel heeft zich te pletter gehuild tijdens onze 4-daagse trip langs de mooie stukjes werelderfgoed die we bezochten.
2021 zit er weer bijna op, nog een paar dagen en dan gaat de deur van 2022 open, maar wat we daar van mogen verwachten is een groot vraagteken. 2021 was zeker en vast weer een jaar vol lief en leed waar we afscheid van nemen, jammer genoeg moeten we ook Jan in 2021 achterlaten, maar we zijn er zeker van dat hij mee kijkt over onze schouder als we in het voorjaar de boxer aanjagen. Ride In Peace Jan.

Voor 2022 zien we wel wat komt en proberen we in de mate van het mogelijke te genieten.
We nemen afscheid van de vrienden en rijden op een gezapig tempo naar huis.
We wensen al onze lezers een fijn 2022.
Een overzichtsfilmpje van 2021


Groetjes
Patrick en Carla

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie