De voerstreek en het Mergelland 11-13/5/'18

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 383
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

De voerstreek en het Mergelland 11-13/5/'18

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding

Vrijdag 11 mei '18

Verlengd hemelvaart weekend maar daar konden wij helaas niet van profiteren. We konden pas vrijdagavond laat vertrekken en dus hielden we het dichtbij, we gingen er een wandelweekend van maken in de voerstreek en het mergelland.
We reden 's avonds na het werk richting 's Gravenvoeren waar we ons op de gedoogplaats van de gemeente plaatsten.
Rond 23.10u waren we ter plekke, dus nog een beetje muziek luisteren en wat lezen was het enige wat we nog deden voor we in ons bedje kropen.

Zaterdag 12 mei '18

Uitslapen en een rustig ontbijt en vooral wat van de zon genieten die volle bak aanwezig was.
Tegen 11u maakte we ons klaar en gingen we voor een fikse wandeling van rond de 13km.
De voerstreek wordt bestempeld als één van de mooiste regio's waar je in Vlaanderen kan wandelen.
En we moeten zeggen ondanks alle Vlaamse wandelgebieden waar we reeds waren en hoe mooi dat die ook waren, deze steekt voor ons toch in de top 3 van de Vlaamse wandelgebieden.
Het is hier soms wel pittig stijgen en dalen, maar de uitzichtspunten die je er voor in de plaats krijgt zijn de inspanningen toch wel meer dan waard.

Afbeelding Afbeelding

Up and down, up and down en regelmatig tussen de bomen dan weer open terrein en zo slingerde we ons door deze prachtige streek en af en toe moesten we eens over een brugje ook, mooi en afwisselend hier.

Afbeelding Afbeelding

Eigenlijk heel bizar de voerstreek, het is een stukje vlaams Limburg dat afgescheiden ligt van de rest van Limburg. Aan één kant begrensd door Nederland en al de andere zijden door Wallonië.
Al heel wat politieke debacles zijn er hier in het verleden over gevoerd, but what's in a name ? En wat deden wij, wij wandelde gewoon voort en genoten.
Onze wandeling bracht ons ook door een klein stukje Nederland, namelijk Noorbeek en daar vonden we een gezellig tafeltje waar we van een natje konden genieten.

Afbeelding Afbeelding

Natuurlijk was een drankje alleen niet genoeg, met dit weer ( een dikke 24°) snakte we natuurlijk ook naar iets nog koeler.
Maar dat gingen we niet hier in Noorbeek doen, nee, nee, daarvoor wandelde we een tweetal km verder naar Ulvend waar we naar het beste ijssalon van de voerstreek trokken. En dat was natuurlijk het Bakhuys. Ben je ooit in de buurt dan mag je deze zeker niet missen.

Afbeelding

Na ons ijsje begonnen we aan de terugtocht, wederom met de nodige uitzichten en ook wat extra bossen en ander landelijk gebied.

Afbeelding Afbeelding

En voor we het wisten waren we terug in 's Gravenvoeren waar we een welverdiend terrasje deden.

Afbeelding

De Gps-track van deze wandeling kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
De rest van de avond brachten we daarna door aan de moby waar we van de zwoele avond konden genieten.

Zondag 13 mei '18

Afbeelding
Je moet een ezel zijn om je op verboden terrein te begeven

Het weer was vandaag helemaal omgeslagen, dik 10° minder, grijs en regenachtig.
We lieten het niet aan ons hartje komen en we verkaste naar het wandelgebied van het Mergelland.
Het Mergelland (ook wel krijtland genoemd) valt volgens sommige definities min of meer samen met het Zuid-Limburgse Heuvelland, hoewel de laatste benaming meestal voor een ruimer gebied wordt gebruikt. Het Mergelland wordt globaal begrensd door de rijkswegen A2, A79 en A76, en de grens met België. Het Plateau van Margraten vormt de kern van het Mergelland, omgeven door de rivierdalen van de Maas en de Geul, en doorsneden door het dal van de Gulp en diverse droogdalen. Ten zuiden van het Mergelland bevindt zich de Belgische Voerstreek.

We vonden een staanplekje ergens in de buurt van Eben en rond de middag waren we gewapend met paraplu weg voor een leuke wandeling.
Deze wandeling bracht ons langs het fort van Eben-Emael dat in mei 1940 in slechts 15minuten door de Duitse paratroepers overrompeld werd.

Afbeelding Afbeelding

Een pittige klim bracht ons naar de plateau van de St.Pietersberg.
Hij vormt het noordelijke gedeelte van het Plateau van Caestert, een zuid-noord verlopende heuvelrug met een lengte van 8 km (van Jekerdal in Maastricht tot Hallembaye in de Belgische gemeente Wezet). Voor een klein gedeelte ligt het Plateau van Caestert ook in de gemeente Riemst.
Hier heb je regelmatig zeer mooie uitzichten op de streek, jammer van het weer maar toch de moeite ondanks de mistige einder.

Afbeelding Afbeelding

Je vind hier ook talrijke mergelgrotten waarin duizenden vleermuizen huizen. Hier vind je 16 van de 21 vleermuisrassen die je in België kan vinden.

Afbeelding

Na een aantal pittige klimmen liepen we langs de plateau ( die dan weer vooral de landbouw diende ) terug in de richting van Eben.

Afbeelding Afbeelding

En zo kwam er aan deze wederom leuke en zeer mooie maar pittige wandeling een einde na dik 9km.
De Gps-track van deze wandeling kan je downloaden op MRA en op G-Ti.
Afbeelding Afbeelding

In Eben genoten we in Moulin Loverix nog van een deugddoende versnapering.

Afbeelding Afbeelding

Na deze versnapering zat voor ons het weekend er weer op en namen we afscheid van de aanwezige vrienden en onderweg naar huis konden we weer plannen voor hetgeen wat nog moest komen.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie