Bilzen 5-7/1/'18 (Limburg)

Patrick & Carla
Site Admin
Berichten: 405
Lid geworden op: vr okt 23, 2020 6:48 pm

Bilzen 5-7/1/'18 (Limburg)

Bericht door Patrick & Carla »

Afbeelding
Landcommanderij Alden-Biesen

Vrijdag 5 januari '18

De feestdagen met veel en veel teveel vreetfestijnen zijn achter de rug. Tijd dus om wat extra lichaamsbeweging te hebben en dit gaan we dan ook dit weekend doen tijdens ons allereerste uitje van 2018.
De wederhelft moest met de late werken dus waren we pas rond 22u weg naar Bilzen waar we rond 23u de stelplaats in de lanakerdij opreden.
Rond middernacht lagen we beiden in ons bed te ronken.

Zaterdag 6 januari '18

Na het het ontwaken merkte we dat er tijdens het verloop van de nachten vrienden bij ons waren komen staan die van een receptie uit Hasselt kwamen.
Terwijl zij rond 10u nog lagen te ronken vertrokken wij voor een wandeling naar de Landcommanderij Alden-Biesen.

De landcommanderij Alden Biesen met aan het hoofd een landcommandeur, was de hoofdzetel van de balije Biesen van de Duitse Orde in het land van Maas en Rijn vanaf 1220 tot het einde van het Ancien Régime. Deze balije bevatte het priesterconvent en administratief centrum Commanderij Nieuwen Biesen te Maastricht en de Commanderij van Sint-Andreas, een stadsresidentie te Luik, waar het hoofd van de balijepriesters, de grootpastor resideerde. De 10 onderhorige commanderijen, werden elk van hen beheerd door een commandeur, onder het gezag van de landcommandeur. De 12 verschillende commanderijen lagen verspreid over het huidige Belgisch Limburg, Nederlands Limburg, Vlaams-Brabant, Noord-Brabant en het huidige Duitse Noord-Rijnland. De landcommandeur zelf stond onder het gezag van de grootmeester van de Duitse Orde.

We wandelen via het park van Bilzen en mooie landelijke gebieden en zo kregen we zicht op de leuke omgeving die ze hier hebben.

Afbeelding Afbeelding

Langs de achterzijde naderde we de Landcommanderij en het eerste wat je langs deze zijde tegenkwam is natuurlijk het indrukwekkende poortgebouw.

Afbeelding

Als snel waren we op de commanderij zelf en namen we overal een kijkje.
Alden Biesen is de naam van de vroegere landcommanderij van de Duitse Orde in Rijkhoven, Bilzen en tot 1795 de hoofdzetel van de balije Biesen. Alden Biesen is nu uitgebouwd tot een cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. De architecturale uitwerking van het geheel geeft blijk van een verrassende dualiteit tussen enerzijds een middeleeuwse besloten waterburcht met krijgskundige betekenis en anderzijds geeft het geheel vorm aan een weids openliggend classicistisch opgevat kasteel.

Afbeelding Afbeelding

Aan de andere zijde van de commanderij dronken we iets warm met uitzicht op .....

Afbeelding

Onze terugweg ging langs kleinere wegeltjes met hier en daar een spat modder. Een paar wijers, rietvelden, houten brugjes en de nodige nieuwsgierige blikken van een aantal diertjes.

Afbeelding Afbeelding

Rond 13u waren we terug aan de moby van een mooie leuke wandeling.
De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.
Na eerst wat te relaxen gingen we in de latere namiddag met de vrienden naar Bilzen centrum dat op nog geen 5 wandelminuten lag.
We gingen er wat windowshoppen en vooral iets drinken en knabbelen. Tegen etenstijd keerden we weer terug naar de moby.

Afbeelding

En de rest van de avond deden we het rustig aan tot het slaaptijd was.

Zondag 7 januari '18

Na het ontbijt maakte we ons klaar en vertrokken we naar de Papendaalheide dat de stapsteen is tussen tussen toegangspoort Kattevennen en toegangspoort Lieteberg van het Nationaal Park Hoge Kempen.
We parkeerde er ons op één van de wandelparkings aan de surfplas.
Na het middageten gingen we dan voor een wandeling die ons eerst rond de vijvers van de Papendaalheide bracht en daarna naar de Lieteberg leidde.

Afbeelding Afbeelding

De natuur was wederom mooi, echt een leuke en afwisselende streek hier in Limburg.

Afbeelding

Aan het bezoekerscentrum van de Lieteberg gingen we in het cafetaria iets drinken om daarna terug richting de moby te wandelen.

Afbeelding

Terug aan de moby hadden we weer een dikke 10km extra slijtage aan onze wandelschoenen bij.
De gps-track van de wandeling kan je op G-Ti downloaden.

Rond 16u maakte we ons vertrekkensklaar en namen afscheid van de vrienden.
Het was weer een leuk weekendje met veel stapplezier en zeker en vast zullen er dit jaar nog volgen.

Klik hier voor het overzicht van de kleine trips
Plaats reactie